Livets tidfördriv

”Allt det där är bara tidsfördriv i väntan på döden.” – Jennifer Niven, Som stjärnor i natten

Vi människor kan inte låta bli att känna ett driv till att veta mer, om vad som helst. Vissa vill förstå vetenskapliga grejer medan andra väljer mänskligt beteende som sin utmaning. Vad än man dras till att förstå eller veta mer om så finns det där. Dragningen. Men detta gör att när vi inte kan förstå, när det inte ryms inom vår förmåga, väcks andra känslor; rädsla tillexempel. Ta döden, vi har inte en aning om vad som händer stunden då vårt hjärta inte längre klarar av sin uppgift och blodet inte längre pumpar i ådrorna. Det är en skrämmande tanke för de flesta. Som många andra har jag tillbringat timmar med att fundera över detta utan att komma i underfund med vad som kommer att hända mig en dag. Men aldrig har jag tänkt på livet på det sätt som Jennifer Niven beskriver våra dagliga liv som. Tidsfördriv. Men är det sant? En udda tanke, obegriplig men kanske logisk? Vad vi än gör kommer vi ta oss till den punkten i livet när vi inte längre lever (då är vi dock inte i livet längre, men du förstår vinkeln). Men precis som livet är naturligt är döden det, alla dör: människor som andra djur. Då brukar jag ta mig till punkten när jag tänker att vi är de enda som kan fundera över döden på det sättet. Fascinerande, eller hur? Men vem vill ha den kunskapen, att kunna fundera över det oundvikliga?

Tankebanorna går runt, runt i en cirkel eftersom det inte finns varken ett slut på funderingarna. Obehagligt att tänka på, men en fascinerande rädsla. Överlevnadsinstinkterna är så djupt rotade i oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s